Pico del Teide Tenerife

Nejvyšší horu Španělska nehledejte v pohoří Sierra Nevada ani v Pyrenejích, ale na Kanárských ostrovech. Pico del Teide, dominanta ostrova Tenerife, je se svoji výškou 3718 m n. m. výrazně vyšší než pevninské vrcholy.

Pico del Teide – za nejvyšší horou Španělska musíte až na Kanárské ostrovy. Nejenže se jedná o nejvyšší bod celého Španělska a všech ostrovů v Atlantiku, jde také o nejmohutnější sopku Evropy a o třetí nejvyšší na Zemi. V roce 2007 byla sopka se svojí okolní krajinou zapsána na seznam světového přírodního dědictví UNESCO.

Těsně pod vrchol Pico del Teide se dá vyjet lanovkou, ale pěší výstup je mnohem zajímavější. Zvolili jsme asi nejznámější trasu, která začíná na parkovišti pod vrcholem Montana Blanca.

Trasa je na začátku společná se stoupáním k tomuto vrcholu, dále pokračuje okolo chaty Refugio Altavista k horní stanici lanovky ve výšce 3555 m n.m.

Závěrečný úsek nahoru na Pico del Teide už je krátký, ale vyžaduje speciální povolení.(Přístup na samotný vrchol El Teide je omezen počtem 150 osob na den. Proto si o povolení zdarma zažádejte na webových stránkách Správy španělských národních parků.)

Postupujeme pomalu vzhůru, dech se krátí, nadmořská výška je znát. Nohy zakopávají přes velké ostré kameny. Před námi se tyčí vrcholový kužel sopky.

Okolí sopky je národním parkem (Parque Nacional del Teide) Jedinečnost přírodní krajiny v okolí sopky samozřejmě neušla ochráncům přírody a v roce 1954 nechali vyhlásit oblast národním parkem.

Nejstarší, největší a nejnavštěvovanější národní park Kanárských ostrovů leží v nadmořské výšce přesahující 2 000 metrů. Kráterem parku prochází silnice TF 21 spojující severní a jižní část ostrova.

Když máte na počasí prostě smůlu a chytnete při výstupu silný vítr, vaše síly a kondice jdou ke dnu jako sekera.

Nejenže pro nadmořskou výšku se vám špatně dýchá a připadáte si, jako byste měli na zádech o deset kilo navíc, ale silný vítr vám znesnadňuje každý krok, což eliminuje i ten zbytek energie, který vám zbyl.

Jméno sopky je pozůstatkem po Guančech, pradávných světlovlasých obyvatelích ostrovů Tenerife a Gomera. Střet se Španěly se jim stal osudným. Zůstalo však po nich na ostrově několik původních jmen.

Tide znamená „Pekelná hora“, v které žil bůh Guayota. Jméno má své oprávnění, protože Teide je vrcholem stále polospící sopky, která o sobě čas od času dává vědět.

Celý sopečný masív je komplexem dvou vulkánů Pico de Teide (3717 m) a Pico Viejo (3134 m). Oba se nacházejí v rozlehlé kaldeře Las Canadas, jejíž původ není dosud zcela jednoznačně objasněn.

Obvodová stěna této kaldery je dlouhá 74 km. Plochý kuželovitý vrchol Teide se zvedá z mnohem širšího a staršího kráteru dosahující výšky 2000 m.

Sopka Teide je v současné době považovaná za neaktivní, přestože v kráteru jsou stále aktivní fumaroly.

Autor: Lucie Plicová | pátek 17.2.2017 15:34 | karma článku: 23,02 | přečteno: 1316x
  • Další články autora

Lucie Plicová

Rumunské Karpaty Capatini - Paring

31.7.2019 v 17:30 | Karma: 23,40

Lucie Plicová

Klettersteig Stuibenfall v Ötztal

29.4.2019 v 13:02 | Karma: 18,27

Lucie Plicová

Podzimní Vysoké Tatry

17.10.2018 v 21:05 | Karma: 20,96

Lucie Plicová

Horse riding in Kyrgyzstan

5.9.2018 v 18:10 | Karma: 21,05
  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 653x
Milovnice hor, skal a cestování se sklony k bláznivým nápadům. Zápalená pro fotografování s nutkavou potřebou zachytit svět kolem sebe. Myšlenkami na cestách, srdcem dobrodruh a šprýmař.

https://www.zkomfortnizony.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy