Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

24 hodin kolem Olešné na inlinech

Aneb, jak jsme se "přichomejtli" k extrémnímu vytrvalostnímu závodu na inlinech " 24 Hodin Kolem Olešné" a byli na bedně. Jako BEZSTAROSTNÁ JÍZDA jsme za 24 hodin najeli 481 km.  

Další ze série adrenalinových závodů horolezce Libora Uhra, konaný na okruhu kolem přehrady Olešná, který je specifický technicky rozdílnými úseky. Najdeme tu stoupání s dlouhým sjezdem, rychlostní rovinky, zatáčky všech poloměrů, technický úsek, který prověří bruslařské umění a v neposlední řadě krásné vyhlídky na panorama Beskyd, které zvlášť při západu a východu slunce vypadají majestátně.

Cílem závodu je dosažení co možná největšího počtu ujetých okruhů (km) ve stanoveném limitu 24 hodin.  Člen týmu, který je na trati a neodpočívá v depu, nesmí využít jakoukoliv pomoc v postupu. Je odkázán pouze na své vlastní fyzické a psychické síly. Jakákoliv cizí pomoc na trase znamená diskvalifikaci celého týmu. 

Startovní výstřel a všichni běžíme nazout brusle. Startujeme totiž bosí, bez bruslí, ty jsou na druhé straně tratě. Po startovním výstřelu musíme co nejrychleji vklouznout do bruslí, dobře je upnout a teprve poté vyrazit na trať. Daří se. Střídání členů týmu je zcela ve strategii týmu. Není stanoven žádný limit, maximální počet kol nebo doba, po kterou může být závodník bez vystřídání na trati.

My, dokud jsme čerství volíme střídání po kole, abychom udrželi rychlost. Kluci jsou dost rychlí a tak se nemůžu ve svých pauzách moc vzdalovat od dráhy. Předávku máme nacvičenou bezpečně, už žádné pokusy s "vystřelením" partáka za zadek:o) Dobu, kdy zrovna nejsem v závodě a mám čas na odpočinek, trávím s jídlem. Hi.

V parném dnu jdou na občerstvovačce nejvíce na dračku melouny. Pořadatelé jich pro závodníky koupili téměř tunu. Další půl tuny zahrnují jablka, banány a pomeranče. K zakousnutí jsou i tatranky a müsli.

Za světla si člověk trasu maximálně užívá. Je tady pár "profíků", kteří moc neberou ohledy na ostatní a naprosto svou rychlost nesnížují ani na předávce. Tím nám trochu způsobují vrásky na čele. Ale pořadatel jim trochu ztížil situaci umístěním balíků slámy na část trasy před předávkou.

Tzv. "šikana", která zpomaluje závodníky před předávací zónou. Asi dvě hodiny jsme si zvykali na „zpomalovací retardér“; při rychlém vjetí do šikany třetí – čtvrtý balík každého ztrestal, došlo i na pár pádů. Pak už se šikana závodníkům vryla pod kůži a do předávací zóny vjíždějí všichni v odpovídající rychlosti.

S přibývajícími hodinami a ujetými kilometry závodníky začaly trápit zejména otlaky a bolesti kolen a zad. Někteří z nich právě z tohoto důvodu ze závodu odstoupili. Začíná se stmívat a tak nasazujeme čelovky a povinné červené blikačky.

Tma a jízda za svitu čelovek dává závodu další rozměr. V areálu depa je už výrazně klidněji. Některé týmy volí pro noc taktiku delších intervalů výměn, jiné však nekompromisně drží ostré tempo a střídají se po každém okruhu. Spolu s vyhlášením povinné noční výbavy rozmístili pořadatelé na trase kolem přehrady Olešná 10 blikaček. Závodníky upozorňují na nebezpečná místa. Při pravidelných kontrolách však pořadatelé zjišťují, že lapkové nikdy nespí a blikačky mizí...

I my už střídáme v delších pásmech a tak mám minimálně 2 hodinky na spánek. Samozřejmě jen teoreticky, protože atmosféra závodu a adrenalin tělu bohužel neumožňují přejít do klidového režimu.

K ránu hlásí záchranáři také několik případů předávkování magnesiem, které běžně potlačuje křeče z přepětí. Když se ale člověk předávkuje, tak prý naopak křeče podpoří. 

Svítání vlívá závodníkům do žil nové síly. Většina z nich si přes noc naordinovala alespoň hodinový odpočinek. S ranním rozbřeskem je ale trať opět zaplněná a bruslařští konkurenti začínají nasazovat i svižnější tempo.

Naše "Bezstarostná jízda" se znovu a znovu předhání s ostravským týmem Tereli, kterým nechceme darovat nic zadarmo. Obzvláště, když se dozvídáme z předběžných výsledků, že bojujeme o 1. místo. Tohle vědomí nám přidává na síle a tak do posledních kol dáváme maximum ! Nestačí to a tým Tereli nás dává o 1 kolo. Gratulujeme jim, byli to super hecíři. Trochu nás mrzí, že rozdíl je tak nepatrný, ale o tom to je.

Závod zhodnotil i sám organizátor. "Jako sportovec jsem totálně zničený. V pondělí se asi nepostavím, možná i dříve, až odezní brufeny, kterých jsem na konec závodu snědl asi pět," řekl Libor Uher s tím, že jej ku konci začaly trápit i plotýnky. „Ten předklon pak byl utrpením." (Nutno podotknout, že narozdíl od našeho 4řčlenného týmu, on střídal po celých 24 hodin, pouze ve dvou a na trase tak trávil daleko více času). Tak zase za rok.

Video pořadatele: https://www.youtube.com/watch?v=zbfZ_cOEcT8&feature=youtu.be

Autor: Lucie Plicová | středa 22.2.2017 13:41 | karma článku: 13,35 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Lucie Plicová

Jizerské hory na gravel bike "obrazem"

Jizerské hory jsou geomorfologickým celkem a nejsevernějším pohořím Česka. Pohoří bylo nazváno podle řeky Jizery, která pramení na svazích Smrku, což je nejvyšší hora české části hor.

20.9.2019 v 14:28 | Karma: 17,92 | Přečteno: 730x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Plicová

Šlapeme na Ještěd pro dobrou věc

Vyjeli jsme na kolech na Ještěd a pomohli sbírce na nový prales pod Ještědem. Aneb jízdu v balíku, nemám v malíku.

6.9.2019 v 18:26 | Karma: 18,33 | Přečteno: 562x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Plicová

Rumunské Karpaty Capatini - Paring

Nekonečné hory, bílé srázy tak prudké, že stromy nerostou kolmo k nebi, ale ke skále. Pastevečtí psi, rozervané skály. Nádherná karpatská divočina s nejvyšším vrcholem Paringul Mare 2.519 m

31.7.2019 v 17:30 | Karma: 23,40 | Přečteno: 732x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Plicová

Krušnohorská magistrála na štěrkoletech

Přes dvě stovky kilometrů, brutální převýšení, fantastické sjezdy, šest cyklo nadšenců a krásné stezky mezi lesy a loukami. V hlavní roli cyklistická Krušnohorská magistrála vinoucí se přes celé Krušné hory.

9.7.2019 v 16:58 | Karma: 20,09 | Přečteno: 734x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Plicová

Klettersteig Lehner Wasserfall, náročné a zábavné lezení

Zábavná, volitelně náročná ferrata obtížnosti D/E, se spoustou překvapení na závěrečném lanovém mostě.

29.4.2019 v 14:03 | Karma: 17,84 | Přečteno: 452x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 653x
Milovnice hor, skal a cestování se sklony k bláznivým nápadům. Zápalená pro fotografování s nutkavou potřebou zachytit svět kolem sebe. Myšlenkami na cestách, srdcem dobrodruh a šprýmař.

https://www.zkomfortnizony.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy