Lucie Plicová

Ostrov Skye pohoří Cuillins

31. 07. 2017 15:32:02
Ostrov Skye je největší a nejsevernější ostrov v souostroví Vnitřní Hebridy ve Skotsku. Ve skotštině „sgiath“ znamená „okřídlený“.

S rozlohou 1 700 km² je ostrov Skye druhým největším ostrovem ve Skotsku po ostrovech Lewis a Harris (které tvoří jeden ostrov). Na ostrově se nachází několik horských skupin. Na jihu ostrova se rozkládá rozeklané pohoří Cuillin, pro svůj charakter nazývané "skotské Alpy". Několik vrcholů v desetikilometrovém hlavním hřebeni je vysokých přes 900 metrů, nejvyšší Sgurr Alasdair je vysoký 992 metrů. Pohoří je tedy významným cílem horolezců.

Severní část ostrova je sopečného původu. Nejvyšší horou této části ostrova je 719 metrů vysoký Storr, na jehož úbočí se nalézá 55 metrů vysoká skalní věž zvaná Starý muž (The Old Man of Storr). Sopečná krajina na severu ostrova se nazývá Quiraing. Členité pobřeží ostrova je rozčleněno množstvím zálivů, část pobřeží je obklopena strmými útesy.

Bohužel zde, ale žije tvor, který dokáže pobyt udělat dobrodružnější. Midges neboli pakomárec skotský. Tato asi 2 mm velká, neobyčejně žravá muška je skutečně prokletím Skotska. Obří „base camp“ mají především zde na ostrově Skye. A tak midges night zažíváme i my.

Cestou na ostrov Skye navštěvujeme hrad Eilean Donan. Je jedním z nejnavštěvovanějších hradů ve Skotsku. Drží si také své prvenství, co se fotografování týče. Jde prý o nejvíce a nejčastěji fotografovaný hrad na světě vůbec.

Původní hrad byl postaven kolem roku 1220 Alexandrem II. jako nutná ochrana proti nájezdům Vikingů. Ti měli již od roku 800 až do roku 1266 pod svou nadvládou a v područí velkou část severního Skotska. Místo se ukázalo jako velmi strategické, protože se k němu dalo dostat jen po vodě. Traduje se, že k obraně hradu v době jeho největšího rozkvětu postačil při nájezdu pouze chlapec a dva bojovníci.

Autor: Lucie Plicová | karma: 17.81 | přečteno: 577 ×
Poslední články autora