Výstup na sopku Villarica, Chile

Villarrica patří k nejaktivnějším chilským sopkám s první zaznamenanou erupcí v roce 1558. Její dosavadní aktivita zatím nikdy nepřesáhla 2. stupeň tzv. indexu sopečné výbušnosti.

Daleko od rušného města Santiago (hlavní město Chile), věčně ponořeného do mračna smogu, v městečku Pucón najdete klidné, stále zelené místo, položené na břehu jezera. Sopka jménem Villarica se nad ním tyčí jako spící obr, který jen občas vypustí do vzduchu oblaka dýmu.

Sopka Villarica, v Mapučském jazyce místních indiánů nazývaná Rucapillán, se tyčí do výšky 2 847 metrů. Je opravdovou chloubou města Pucón a den co den míří turisté na její vrchol.

Tento "horolezecký" výlet si nenecháváme ujít ani my. A tak ve dvě hodiny ráno dalšího dne začínáme stoupat. Rytmicky pomalý pohyb vláčku zakuklenců kopcem vzhůru příliš rychle neutíká. 

Na hraně kráteru fouká silný vítr, který rozhání sirné výpary. Naštěstí  není nutné nasazovat plynovou masku. Průvodce Rodrigo říká, že někdy je naopak kouře tolik, že se na vrcholu nelze vůbec zdržovat a hned se jde dolů.

 

Autor: Lucie Plicová | pondělí 14.8.2017 19:27 | karma článku: 12,88 | přečteno: 291x