Lucie Plicová

Plavba za tučňáky na ostrov Magdalena, Chile

15. 08. 2017 14:30:16
Ostrov Isla Magdalena leží uprostřed Magalhãesova průlivu, zhruba 35 km severně od Punta Arenas. Nachází se zde kolonie s jednou z největších koncentrací tučňáků na jihu Patagonie s počtem kolem 60 000 párů.

Trajekt vyplouvá z přístavu v Punta Arenas ve čtyři hodiny. Po bocích nás doprovázejí skotačící delfíni Magalhãesovi a zpříjemňují nám jinak nudné dvě hodiny plavby k ostrovu Isla Magdalena.Tučňáků jsou zde hejna, stejně jako dalších mořských ptáků.

Tučňáci (tučňák magellanský) sem přicházejí hnízdit vždy v září a kolem ledna už vyvádějí mláďata schopná vydat se na moře. Při svém pohybu byli tučňáci z této kolonie zaznamenáni např. až u jižního pobřeží Brazílie. Živí se především sardinkami a kalamáry. Ostrov je neobydlený, národní přírodní rezervací byl prohlášen v roce 1983.

Punta Arenas je nejvýznačnější město na pobřeží Magalhãesova průlivu. Jde o třetí největší město v celé Patagonii. Prvním Evropanem v okolí Punta Arenas byl Fernão de Magalhães, který v roce 1520 proplul okolo při své cestě kolem světa.

Punta Arenas bylo založeno v roce 1848. Původně toto místo sloužilo hlavně (podobně jako „sousední“ argentinská Ushuaia) jako trestanecká kolonie. Postupně se hlavním pilířem zdejší ekonomiky stal chov ovcí a neméně důležitý byl i zdejší přístav, ve kterém často zastavovaly parníky, plující Drakeovým průlivem, aby doplnily zásoby uhlí. Význam přístavu ovšem silně poklesnul po otevření Panamského průplavu v roce 1914.

Dnes je Punta Arenas poměrně bohatým městem. V okolí se těží ropa a hnědé uhlí a chov ovcí je stále důležitý, stejně jako těžba dřeva a rybolov. Velký význam pak má v poslední době turistický ruch. Spolu s argentinským městem Ushuaia a novozélandským Christchurchem patří Punta Arenas mezi nejvýznamnější přístavy, ze kterých jezdí lodě s turisty do Antarktidy.

Autor: Lucie Plicová | karma: 15.67 | přečteno: 537 ×
Poslední články autora