Jizerské hory na gravel bike "obrazem"

20. 09. 2019 14:28:53
Jizerské hory jsou geomorfologickým celkem a nejsevernějším pohořím Česka. Pohoří bylo nazváno podle řeky Jizery, která pramení na svazích Smrku, což je nejvyšší hora české části hor.

Milujeme Jizerky protože je tady nekonečné množství zimních i letních radovánek. Taky je zde jedna rozhledna vedle druhé, spousty skvělých tras na běžky a na kola. Prostě jizerský ráj pro aktivní a přírodu milující sportovně romantické duše. Paprsky nahřívají kameny na nejvyšších kopcích Jizerských hor a ve vzduchu je cítit mech, jehličí, vůně listí a borůvek.

Pytlácké kameny tvoří skupina žulových skal, ze kterých je pěkný výhled na celý hřeben Jizerských hor. Jsou jedním z nejznámějších jizerskohorských vrcholů. Místo je nazváno podle pytláka Hennricha, který měl pod nimi úkryt a který byl nedaleko od nich v roce 1813 zastřelen. Pytlácké kameny (974 metrů) jsou jedním z vrcholů Středního jizerského hřebene s výrazným skaliskem na temeni. Jedná se o vynikající vyhlídkové místo, z něhož je skvěle vidět do údolí Jizery na Velkou jizerskou louku s klečovišti a se zbytky osady Velká Jizera, s Vysokým jizerským hřebenem v pozadí, ale i na opačnou stranu na Malou jizerskou louku, Jizerku a Vlašský hřeben.

Skály byly pojmenovány po „králi“ jizerskohorských pytláků Hennrichovi. Ví se o něm málo: za napoleonských válek dezertoval z armády a skrýval se v boudě z kůry pod kameny na hřebeni, odkud chodil pytlačit. Lesníci jej nenáviděli ze všech pytláků nejvíce, ale Hennrich býval údajně pytlákem – kavalírem.

Jednou se chtěl prý pomstít hajnému z Jizerky Johannu Stefanovi, přezdívanému Schneider Hansl. Namířil na něj otevřeným oknem do hájovny, ale lesníka nakonec zachránila jeho těhotná žena, která se mezi muže a pušku postavila a řekla legendární větu: „Střelíš-li, zastřelíš tři!“ Hennrich se prý jen usmál a odešel. Hajný Schneider Hansl mu ale jeho velkorysost neoplatil; byl u toho když Hennricha nabírajícího v lese vodu zezadu střelil revírník Hub z Jizerky. Pytláka, kterého obestírala aura nezranitelnosti, našli později ležet mrtvého nedaleko v lese. Na místě pod Pytláckými kameny byl brzy nato vztyčen kříž s Hennrichovým jménem a datem 1813, kdy dezertér přišel do Jizerských hor.

Paličník je vrcholové skalisko s nadmořskou výškou 944 metrů. Vrchol je zpřístupněn kamennými schody a vyhlídkovou plošinou zabezpečenou zábradlím. Od dřevěného kříže je rozsáhlý výhled do údolí Smědé, a nejvýznamnější vrcholy Jizerských hor např. na protější Jizeru, sousední vrchol Tišina a skalnaté vrcholy Frýdlantského cimbuří a Ořešníku.

Sklářská osada Jizerka se rozprostírá v malebném údolí říčky Jizerky, nad nímž se vypíná kopec Bukovec (1005 metrů). Jizerka je významnou turistickou křižovatkou, představuje ideální základnu jak pro pěší turistiku, tak pro horskou cyklistiku a v zimě se její okolí mění na ráj pro běžkaře. Malebná osada Jizerka se rozprostírá na malé náhorní plošině v srdci Jizerských hor a je nejvýše položenou obcí v ČR. Osada byla kdysi pojmenována podle hory Jizera, která se tyčí do výše 1122 metrů nad nedalekou Smědavou.

První zmínka o osadě pochází z roku 1539, kde ji prameny označují jako sídlo čihařů, tedy lovců, kteří lovili zpravidla zpěvné ptáky. Později Jizerku osídlili dřevorubci a sběrači drahých kamenů. V polovině 19. století zde byly založeny dvě sklářské huti, z nichž jedna slouží dodnes. Pro upomínku na založení první sklářské huti byla ve středu osady zbudována kamenná pyramida.

Historii a přírodní bohatství osady Jizerky a Jizerských hor připomíná zdejší muzeum, které je umístěno ve staré škole. Osadou protéká stejnojmenný potok a také Safírový potok, na němž bývalo vyhlášené naleziště drahokamů (rubíny, modré safíry, spinely, topasy a v neposlední řadě izerín, odborníky nazývaný jako ilmenit). Kolem potoků jsou rozesety chalupy horského typu, většinou dřevěné, některé s dekorativními prvky (Stará pila, Panský dům, Pyramida...). Nejznámější chalupou je Hnojový dům, svérázné obydlí světoběžníka Gustava Ginzela.

Dominantou Jizerky je jedna z nejvyšších čedičových vyvřelin ve střední Evropě, vrch zvaný Bukovec (1005 metrů). Je zde státní přírodní rezervace a prochází tudy jakož i celou Jizerkou naučná stezka. Přímo v osadě se nachází přísně chráněná upolínová louka a rašeliniště Jizery. Jizerka je výjimečná svou nadmořskou výškou, která je kolem 850 metrů. Kombinace nadmořské výšky, reliéfu údolí a říčky Jizerky nahrává extrémnímu počasí v zimním období. Teploty kolem -30 °C a více nejsou na Jizerce v nočních hodinách mrazivých dnů ojedinělé.

Autor: Lucie Plicová | pátek 20.9.2019 14:28 | karma článku: 17.92 | přečteno: 725x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma článku: 10.70 | Přečteno: 90 | Diskuse

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 34.45 | Přečteno: 1570 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 14.64 | Přečteno: 150 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 212 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 156 | Diskuse
Počet článků 105 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 642

Milovnice hor, skal a cestování se sklony k bláznivým nápadům. Zápalená pro fotografování s nutkavou potřebou zachytit svět kolem sebe. Myšlenkami na cestách, srdcem dobrodruh a šprýmař.

https://www.zkomfortnizony.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...