Tongariro Crossing. Nejkrásnější "výšlap" na Novém Zélandu.

Národní park Tongariro, ležící v srdci Severního ostrova, je skutečným skvostem. Na poměrně malém území najdeme termální prameny, různobarevná kráterová jezera, desítky vodopádů či jedinou novozélandskou poušť.

Je to jediná oblast na Novém Zélandu, která se pyšní dvojitým statutem ochrany UNESCO. Park je součástí hlavní sopečné oblasti Nového Zélandu, která se jmenuje Taupo Vulcanic Zone. Všude kolem tu na povrch uniká pára a vyvěrají horké prameny. Střídá se tu holá kamenitá půda, lávová pole, zasněžené vrcholky, vulkány, křišťálově čisté prameny, jezírka a samozřejmostí je i zápach síry.

Dominantou celého parku jsou tři vulkány: Mount Tongariro, Mount Ruapehu a Mount Ngauruhoe.

Mount Ruapehu se svou výškou 2797 m je nejvyšší a též nejaktivnější z celé trojice místních sopek. Jednu z nejhorších erupcí tu zažili na vánoce v roce 1953. Tehdy se láva vylila přes okraj kráterového jezera a začala se valit do údolí.

Na cestě smetla železniční most, přes který právě přejížděl vlak. O život tu tehdy přišlo 153 lidí. Tato událost patří k největším novozélandským neštěstím, ale i přírodním katastrofám. Po této pohromě instaloval Department of Conservation (DOC) na okraj kráterového jezera důmyslný výstražný systém s alarmem, který v případě přelití lávy ihned upozorní na možné nebezpečí.

Tonagariro Crossing je jednodenní trek, který se dá zvládnout pohodlnou chůzí asi za osm hodin. Na jeho cestě jsou zahrnuta ta nejhezčí místa z Tongariro Northern Crossing. Výchozími body jsou z jedné strany Mangatepopo z druhé pak Ketetahi Huts. 

 

Autor: Lucie Plicová | pátek 19.5.2017 15:42 | karma článku: 11,71 | přečteno: 197x