Lucie Plicová

Damnoen Saduak Floating Market, Thajsko

13. 03. 2018 16:37:59
Snad nejproslulejším thajským plovoucím trhem je ten v Damnoen Saduak. Leží v provincii Samut Sangkhram Ratčaburi vzdálené zhruba 80 kilometrů jihozápadně od Bangkoku. Můžete sem dorazit na člunu a vidět trh očima obchodníků.

Plovoucí trh v Damnoen Saduak prý “poslední”, “autentický” plovoucí trh v Thajsku. Někteří Thajci stále bydlí v dřevěných domech na březích khlongů, jezdí se navštěvovat lodí a některými kanály pořád jezdí lodní “autobusy”. A v takových místech se kdysi vytvořil speciální druh tržiště, celý se odehrávající na vodě. Jak prodávající, tak i kupující přijíždějí na lodích a veškerý obchod i k tomu náležející občerstvení se odehrává na vodě.

Stejně jako se proplouvá ulicemi města v italských Benátkách, i v Thajsku lze přímo z loďky či člunu poznávat místní kulturu. A to dokonce všemi smysly. Zatímco oči a ruce nevědí čeho se dříve ve změti barevného zboží chytit, ústům a nosu lahodí zatím nepoznané vůně a chuti. Celou atmosféru zážitku dokresluje halas trhovců a turistů.

Život na centrálním tržišti začíná brzo. Již kolem šesté hodiny ranní ožívá síť kanálů, které původně měly sloužit k dopravě, ale nakonec se z nich stala plnohodnotná tržnice. Blížící se tržnici lze rozpoznat snadno.

Všude kolem Vás začne najednou zesilovat provoz a vy stále častěji potkáváte dlouhé loďky, většinou poháněné a zároveň kormidlované pádlem v rukách žen, které nejsou pod svými slaměnými klobouky skoro ani vidět. Náklad projíždějících lodí je rozličný.

Uvidíte tu ovoce v podobě banánů, kokosových ořechů i s jejich lahodnou šťávou, ananasy. Ale nechybí ani zelenina v nejrůznějších barvách a druzích včetně ingredience, bez níž thajské jídlo není thajským jídlem – chilli papričky. K atmosféře trhu patří lomoz motorů, zápach jejich výfuků, ale také šplouchání vody, kymácení lodí a časté jsou, i byť jemné, vzájemné nárazy proplouvajících loděk.

Není výjimkou, že se někdy do úzkého kanálu všechny loďky prostě nevejdou a dokonale ucpou úzký průjezd. Pak nastupují ochotné ruce, pádla, síla paží a lodních motorů, aby celý propletenec co nejdříve rozpletly.

Autor: Lucie Plicová | karma: 17.49 | přečteno: 493 ×
Poslední články autora