Mae Klong Railway Market, thajský trh na kolejích

Maeklong – trh na kolejích, v provincii Samut Songkhram. Mae Klong Railway Market (Hoop Rom Market), neformálně se mu říká Siang Tai („životu nebezpečný“). Je to jedna z nejzajímavějších atrakcí, kterou můžete v Thajsku zažít.

Toto místo je zvláštní tím, že se přímo na vlakových kolejích nachází trhy. Když přijíždí vlak do stanice, místní rychle sklízejí své stánky, aby mohl projet. Když vlak odjede, hbitě zase rozestaví své stánky a zboží na původní místo. Železnice sem byla zavedena kolem roku 1900, ale ani vystavění nové tratě nedonutilo místní Thajce změnit svůj zvyk a trhy, které zde fungovaly již dávno předtím, přesunout. Nikterak jim nevadí, že jim skrz jejich stánek projede několikrát denně vlak.

Hlavní budova velké tržnice je plná plátěných stánků, kde prodejci nabízejí všechno možné. Od oblečení, přes ovoce, zeleninu po grilované žáby. Než se vlak přiblíží k místu s trhem, s předstihem cca 5 minut zacinká, začne malý chaos - trhovci sklopí své stánky a slunečníky a vše odstraní z kolejí. Dokážou to secvičenými pohyby stihnout za neuvěřitelně krátkou dobu. Po projetí vlaku zase hbitě stánky postaví, rozevřou své slunečníky a trh pokračuje v klidu dále.

Video průjezdu vlaku tržnicí:

https://www.youtube.com/watch?v=2sxuAm569IY

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Plicová | úterý 13.3.2018 17:41 | karma článku: 18,45 | přečteno: 636x